22 Mayıs 2012 Salı

Sor.

Soru sormak eğlencelidir başlarda. Bu ne anne? Neden öyle? Neden buranın adı bu? Neden biz geldik ki buraya? Ne zaman gidiyoruz buradan?

Hiç değişmedi bu sorular ve sorma biçimleri. Sadece soran kişinin yaşı değişiyor o kadar. Soru sormanın doğasında merak var gibi görünse de hiç olmayan şeylerin varlığını yaşamak ve zihinde canlandırmak ihtiyacı da bir neden aslında. Bilmiyorsunuz çünkü. Bildiklerimizle anlamlandırmaya çalışırken bilinmezi, anlamlarını çözdüğümüzü sanıyoruz bilmediklerimizin. Anlam, bilmekle doğru orantılı değer kazanan bir kavram. Annenizin değeri hakkında bir şey bilmiyorsanız, anlamı yoktur onu sevmenin. Ya da sevgilinizin, sizi seven ama sizin sevmediğiniz kişinin... Bilmenin en güzel tarafı derinlemesine öğrenip de çaba gösterirseniz değerlerin kafanızda oturmasındadır bana göre. Yüzeysel sosyal ağların asosyal yağız delikanlılarında mutluluk aramakla edinilemeyecek ve yerde bulunup da farkına bile varmadan harcanacak üç kuruşun tadınının damakta kalması gibidir. Sevmek de bilgi ile gerçekten anlam kazanabilen bir değer olmasaydı, aynı kafese konulmuş olan maymunların yapabilecekleri şeylerin oranında hayatlar karşımıza çok çıkmazdı, zira yüzeyde kalmak ancak aynı sonucu doğurur.

Sormak güzel şey. Özellikle verilecek cevaplar olduktan sonra. Cevapların yokluğuna maruz kalıp, paranoyaların gölgesinde dilencilik yapar hale geldikçe en dinç zihinler bile kilitlenebilmekte. Verecek cevabı olmayana cevap alabilmek umuduyla soru sorar durursanız sonuç iyice zıvanadan çıkan yılan gibidir, oranızı buranızı eşeler, sonra içinizde bir yerde yaşamaya başlar, acıktıkça bir ısırık almak için harekete geçtiğini karnınızın içinde hissedersiniz. Uzaklık iyidir bu yüzden, cevap alamamaktansa, soru sormamayı yeğler hale gelirsiniz. Umduğunuzu değil bulduğunuzu sindirmeye başlarsınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder